Nieuws

Hoe kies je een betrouwbare ergonomische kantoorinrichting?

Het moderne kantoorleven kan soms een behoorlijke uitdaging zijn. Lange dagen achter het bureau, herhaalde bewegingen op het toetsenbord en uren naar het computerscherm staren. Vaak resulteert dit ook nog eens in lichamelijke klachten zoals rugpijn en nekpijn. Is dit herkenbaar? Ergonomisch kantoormeubilair zorgt voor welzijn van je medewerkers. Maar wat is nou écht ergonomisch?

First things first: wat is ergonomie eigenlijk?

Ergonomie gaat over het ontwerpen van meubilair en inrichten van werkplekken, zodat ze goed aansluiten op de eigenschappen van de werknemers. Het draait allemaal om comfort, efficiëntie en het minimaliseren van onnodige stress op het lichaam. Wanneer je het goed toepast, draagt ergonomie aanzienlijk bij aan het welzijn van werknemers én kan het zelfs de productiviteit verhogen.

Laten we het hebben over ergonomische bureaustoelen

Bureaustoelen; ga maar eens googelen. Veel populaire aanbieders zoals Ikea, Bol.com, Jysk en Leen Bakker noemen nieuwe bureaustoelen van 200 euro ergonomisch, maar zijn ze dat ook echt? Je wordt doodgegooid met deze term en veel bedrijven gebruiken hem te pas en te onpas.

Wat ons betreft staat prijs niet per se gelijk aan kwaliteit, maar een bureaustoel van 200 euro doet in de meeste gevallen weinig qua ergonomie. Op den duur geldt ook hier: goedkoop is duurkoop.

Welke informatie kun je vertrouwen? Kijk naar de normeringen

Er zijn twee normeringen waaraan je kunt zien dat een bureaustoel voldoet aan de minimale ergonomie, oftewel de juiste instelbaarheid van de een stoel voor (bijna) elke medewerker. Dit zijn de NEN-1335 en de NPR-1813 certificeringen.

De is een Europese richtlijn die iets zegt over de maatvoering en instelbaarheid van een bureaustoel. Een goede en ergonomische bureaustoel voldoet dus aan deze norm.

De NPR-1813 is de Nederlandse richtlijn. Deze is in het leven geroepen, omdat wij Nederlanders langer zijn dan de gemiddelde Europeaan. Door voor producten die voldoen aan de NPR-1813 richtlijnen te kiezen, heb je voor zeker 99% van je medewerkers een goede en ergonomische werkplek.

Specificaties om rekening mee te houden

De belangrijkste specificaties van een bureaustoel hebben we tegenover elkaar gezet, zodat je met de juiste kennis de juiste keuze kunt maken. Bekijk onze vergelijking van de specificaties van NEN-1335 en de NPR-1813 voor een échte ergonomische bureaustoel:

Belangrijkste specs

NEN-EN 1335

NPR-1813

Breedte tussen de armsteunen

Niet genormeerd

36 – 51 cm

Zithoogte

40 – 51 cm

41 – 55 cm

Zitdiepte

40 – 42 cm

38 – 48 cm

Minimum verstelbereik zitting

5 cm

10 cm

Lengte van de rugleuning

22 cm

37 cm

Minimum hoogtebereik armsteunen

20 – 25 cm

20 – 30 cm

Armlegger

2D

4D

Gebruik per dag

6 – 8 uur

8 – 10 uur

Lichaamslengte

151 – 192 cm

151 – 200 cm

Kies dus altijd voor een NEN-1335 of NPR-1813 gecertificeerde bureaustoel. Zo weet je zeker dat je de juiste ergonomische keuze maakt; voor jezelf en je medewerkers.

Desko’s ergonomische toppers

Benieuwd naar welke ergonomische bureaustoelen wij aanraden? Bekijk onze toppers hieronder:

Daily Office Amsterdam
EN-1335

Adam Cradle  Erron Ergo Plus EN-1335

Interstuhl Joyce JC2N1
NPR-1813

Ergonomische bureaus voor de win

Hetzelfde geldt eigenlijk voor ergonomische bureaus. Zeker bij flexplekken is het handig dat een medeweker hem in een handomdraai of met 1 druk op de knop kan instellen naar de meest comfortabele en ergonomische werkhoogte.

Ons advies bij de aankoop van nieuwe, tweedehands of refurbished bureaus? Ga voor een zit sta bureau! Dan is het bureau gegarandeerd goed instelbaar voor zittend werken en als de medewerker behoefte heeft om te gaan staan, dan kan dat ook. Aan staand werken zitten ook nog eens een hoop voordelen:

  1. Verbeter je bloedcirculatie en voorkom hart- en vaatziekten.
  2. Verhoog je energie, alertheid, productiviteit en concentratie.
  3. Verminder het risico op diabetes en stabiliseer je bloedsuikerspiegel.
  4. Bevorder gewichtsverlies en verbrand meer calorieën.
  5. Verminder rugpijn en verlicht klachten.
  6. Verbeter je houding en zorg voor een betere musculoskeletale gezondheid.
  7. Verhoog tevredenheid en welzijn, creëer een positievere werksfeer en verminder ziekteverzuim.
  8. Bevorder creativiteit en samenwerking en stimuleer interactie en dynamiek in de werkomgeving.
  9. Draag bij aan duurzaamheid en verminder de ecologische voetafdruk van je bedrijf.
  10. Verleng je levensverwachting en verminder de kans op chronische ziekten.

Monitors op ooghoogte

Ergonomie houdt rekening met de positie van computermonitors. Het plaatsen van monitoren op ooghoogte helpt nekklachten te voorkomen en vermindert de belasting van de ogen. Dit draagt bij aan een comfortabele en productieve werkomgeving.

Deze ergonomische bureaus raden we aan

Als experts op het gebied van ergonomie in kantoorinrichting raden we de volgende bureaus uit ons assortiment aan:

Noa Next Solo elektrisch zit sta bureau -NPR 

Mila Motion slinger zit sta bureau - NPR

Noa Base elektrixsch zit sta bureau - NEN

Richt je kantoor ergonomisch in met Desko

Ben je benieuwd naar de ergonomie op jouw kantoor of wil je eens met ons sparren. Neem gerust contact met ons op. Onze adviseurs zijn op de hoogte van alle ergonomische normen en kunnen je daarmee voorzien van een advies op maat.