Veilig thuiswerken? Het belang van ICT én ergonomie

18-02-2021

Voor veel bedrijven is thuiswerken het afgelopen jaar de norm geworden en een duurzamere inrichting van de thuiswerkplek staat dan ook geregeld op de to-do-lijst. Gert-Jan van Casteren van Desko Kantoormeubelen helpt ondernemingen bij de inrichting van ergonomische thuiswerkplekken, terwijl Joop Marijne van Provide aan bedrijven ICT advies geeft over thuiswerken. We vroegen hen naar hun ervaringen van het afgelopen jaar.

Welke vragen stellen bedrijven jullie?

“Als een groot deel van de medewerkers plotseling thuiswerkt, loop je op het gebied van ICT tegen nieuwe uitdagingen aan. Zo wordt de verbinding naar kantoor door veel meer mensen tegelijkertijd gebruikt en heeft de vraag naar inrichting van applicaties als Teams uiteraard een vlucht genomen.

Ook zijn er natuurlijk vraagstukken op het gebied van veiligheid. Als werkgever is je kantoor verlengd naar een heel andere plek. Je hebt hierdoor minder controle over wat er op de werkvloer gebeurt. Zijn er gezinsleden die meekijken? Is de verbinding veilig? Dat zijn belangrijke vragen als het om gevoelige bedrijfsinformatie gaat.” aldus Joop Marijne van Provide.

Gert-Jan van Casteren: “Bedrijven willen natuurlijk weten welke bureaus en bureaustoelen geschikt zijn voor de thuiswerkplek, maar vragen tegelijkertijd advies over hoe je de realisatie van thuiswerkplekken organiseert.

Als je medewerkers meer dan twee uur per dag thuiswerken, ben je als werkgever verplicht om een ergonomisch verantwoorde werkplek te bieden. Hoewel deze verplichting in maart 2020 minder strikt was, zie je dat bedrijven dit nu goed willen regelen. Ook met het oog op de toekomst. Deels thuiswerken zal een blijvertje zijn.”

Wat kunnen jullie voor bedrijven betekenen?

Marijne: “Als je een veilige thuiswerkplek met een snelle internetverbinding wilt, kunnen wij dat voor je regelen. Dit is altijd maatwerk. Als je werknemers gebruikmaken van gevoelige systemen, is een two-factor-authenticatie bijvoorbeeld een minimale vereiste. Ook kun je denken aan het instellen van een locatiecontrole, waarmee je voorkomt dat mensen uit andere landen kunnen inbreken in je systemen.” 

Van Casteren: “Wij adviseren altijd om proactief, voordat er klachten ontstaan, professioneel aan de slag te gaan met ergonomische thuiswerkplekken. De werkplek heeft een grote invloed op onze gezondheid. Zittend werken belast onze nek, schouders, rug en armen en kan bestaande klachten verergeren.

Wij merken dat bedrijven vooral de organisatie een uitdaging vinden. Stel je ‘gewoon’ budget beschikbaar of wil je controle houden op welke bureaus en bureaustoelen er worden besteld?

Om bedrijven maximaal te ondersteunen, hebben we daarom in samenwerking met onder andere Provide een online bestelomgeving ontwikkeld. In deze veilige online bestelomgeving staat een door jou geselecteerd aanbod kantoormeubelen. Hierin kan personeel zelf met korting bestellen of het door jou vastgestelde budget besteden.”

[Bekijk online bestelomgeving]

Contact opnemen met Provide of Desko Kantoormeubelen?

Heb je een vraag over thuiswerken en ergonomie of wil je meer weten over ICT en thuiswerken? Neem vrijblijvend contact op met specialisten van Provide of Desko Kantoormeubelen.  

Provide Group B.V.

T: 030 6669600

E: info@provide.nl

Desko Kantoormeubelen

T: 020 – 4801020

E: info@desko.nl

Opmerkingen

Geen berichten gevonden

Schrijf een beoordeling