Nieuws

Een goede zithouding. Hoe doe je dat?

Zit jij de hele dag aan je bureau en heb je aan het einde van je werkdag last van pijn in je rug, je nek en hoofdpijn? Wij zijn niet gemaakt om de hele dag te zitten. Het is daarom belangrijk dat je een goede zithouding aan je bureau aanneemt. Bij lang zitten worden je spieren en tussenwervels in hoge mate belast. Een goede zithouding is belangrijk om schade op lange termijn te voorkomen

Wat kan je doen?

Bewegen

Sta regelmatig op van je bureaustoel om een stukje te lopen en je spieren los te maken. Waar moet ik dan naar toe lopen denk je misschien; haal een lekker glas fris water bij de kraan, stuur die ene collega geen mailtje maar loop even naar hem/haar toe of maak een korte wandeling met collega’s na de lunch. Je kan ook stretchoefeningen doen naast je werkplek. Een elektrisch verstelbaar zit/sta bureau stimuleert je om af te wisselen tussen zittend en staand werken.

Een goede zithouding

Zorg daarnaast voor een goede zithouding aan je bureau. Een in hoogte verstelbaar bureau en aanpasbare stoel zijn hierbij essentieel. Voor de juiste zithouding hierbij een aantal richtlijnen die je kan volgen;

 • - Zorg dat je voeten de vloer raken (zit hoogte instellen)
 • - Houd je bovenbenen horizontaal en je onderbenen in een hoek van 90 graden recht naar beneden. Dit zorgt voor een goede doorbloeding van je benen.
 • - Zorg ervoor dat je knieholte ruimte heeft (een gebalde vuist) zonder de rand van je zitting te raken (zit diepte instellen)
 • - Ontspan je schouders en houd je ellebogen naast je terwijl je werkt
 • - Plaats je toetsenbord op een afstand van 1- tot 15 cm van de rand van je bureau, zodat je polsen een plek hebben om te rusten
 • - Je onderarmen moeten een hoek van 90 graden maken met je bovenarmen. Een te hoog of te laag toetsenbord kan pijn in je schouders en nek veroorzaken.

Met deze 10 stappen vind je zo jouw juiste zithouding.

Hoe weet je of je bureaustoel goed is?

Om te weten of je bureaustoel goed is om een juiste zithouding aan het bureau te creëren, controleer je de volgende punten:

 • - De hoogte van je zitting is goed als je je bovenbenen horizontaal kunt houden
 • - De diepte van de zitting is goed wanneer je gebalde vuist past tussen je knieholte en de voorkant van de zitting;
 • - De rugleuning is goed wanneer deze je rug holte ondersteunt
 • - De armleuningen zijn goed ingesteld wanneer je onderarmen erop leunen terwijl je je schouders ontspant
 • - Je beeldscherm stel je in op ooghoogte terwijl je je hoofd recht houdt

Wat kan Desko voor je betekenen?

We kunnen je helpen met een goede en ergonomische basis. Het kiezen van een bureaustoel die bij je past is hierin een belangrijke stap. Check daarom onze ergonomische bureaustoelen. Natuurlijk mag een goed bureau ook niet ontbreken. Check hiervoor onze zit-sta bureaus.

Desko's keuze

Wil je verzekerd zijn van een goede keuze? Kies dan een product met het label Desko’s keuze. Dit een selectie producten uit ons assortiment, met onze absolute topproducten. Gekozen door onze klanten, maar geselecteerd ook op kwaliteit, ergonomie en prijs.

Onze adviseurs staan voor je klaar

Natuurlijk staan onze adviseurs voor je klaar met advies, zowel online, als in onze Showroom in Amsterdam. Je kunt ons bereiken via 020 480 1020 of info@desko.nl.