Nieuws

Vind de juiste zithouding met onze handige stappen

Een rechte houding is ontzettend belangrijk en recht voor je werk zitten is cruciaal in het voorkomen van een verdraaide onderrug of nek. Graag vertellen we je in de volgende 10 stappen hoe je een goede zithouding aan kan nemen.

Stap 1. Zet je voeten goed neer

Ga op je stoel zitten en zet je voeten stevig op de grond. Je knieƫn moeten een hoek maken van iets meer dan 90 graden en je voeten moeten plat op de grond staan. Pas de hoogte van je stoel aan. Als je goed zit, dan zal de druk onder je billen net zo groot zijn als onder je bovenbenen. Je kunt dit meten door je handen onder je billen en vervolgens onder je bovenbenen te plaatsen en de druk te vergelijken. Is de druk verschillend, dan zal je de bureaustoel toch nog hoger (bij meer druk bij de billen) of lager (bij meer druk bij de bovenbenen) moeten instellen.

Stap 2. Gebruik de hele stoel

Ga goed naar achteren zitten op je stoel. Met je rug tegen de rugleuning, zou er minimaal twee vingers en maximaal een vuist ruimte moeten zitten tussen het zitvlak en je knieholtes.

Stap 3. Let op je armen

Je onderarmen en ellenbogen moeten kunnen rusten op de armsteunen en je schouders moeten ontspannen kunnen hangen.

 

Stap 4. Positioneer je bureaustoel

Schuif nu je bureaustoel tegen het bureau aan. Laat het bureaublad aansluiten bij je armsteunen. Dit zorgt ervoor dat je polsen recht blijven bij het gebruik van een de muis of het toetsenbord. Verlaag indien gewenst het bureaublad..

Stap 5. Ondersteun je rug

De steun in de lage rug heeft een bolle vorm welke overeen komt met de natuurlijke holle kromming van de lage rug. Stel je rugleuning dusdanig in dat je ondersteuning voelt boven de broeksriem..

 

Stap 6. Stel de hoogte van het beeldscherm in

Zorg ervoor dat de bovenrand van het beeldscherm op ooghoogte staat, zodat je nek zo veel mogelijk ontlast wordt en dus niet te veel gebogen of gestrekt is.

 

Stap 7. De positie van het scherm aanpassen

Het scherm moet op armlengte afstand zijn van je zit plek. Echter is de afstand ook afhankelijk van de lettergrootte op uw beeldscherm. Als u met je rug tegen de rugleuning zit, moeten de letters goed leesbaar zijn. Is dit niet het geval, zet dan het beeldscherm dichterbij.

Stap 8. Positioneer het toetsenbord

Het toetsenbord mag op ongeveer 15 cm van de tafelrand worden geplaatst.

 

Stap 9. Positioneer de muis

Plaats de muis dichtbij het lichaam en zorg ervoor dat je de ruimte hebt voor een muis. Zodoende worden je bewegingen groter en forceer je de pols niet met te kleine bewegingen.

Stap 10. Dynamisch werken

Probeer dynamisch te werken. Door regelmatig je houding aan te passen, neemt de kans op eenzijdige, ongezonde spier- en lendenbelasting af. De natuurlijke S-vorm van de wervelkolom wordt aangenomen, waardoor lende- en zitspieren ontlast worden. Dit verbetert de bloedcirculatie. Zo worden de lendenen weer hersteld, en wordt gelijktijdig het concentratie- en prestatievermogen vergroot.

 

Vragen over de juiste zithouding?

Heb je een vraag over het instellen van je werkplek of wil je advies opvragen over onze ergonomische bureaustoelen? Neem gerust contact op met onze project adviseur Harald via Harald@desko.nl of bel 020 4801020.