Nieuws

Heeft jouw kantoor al minimaal energielabel C? - Desko

Vanaf 1 januari 2023 moeten alle kantoren die groter zijn dan 100 m2 minimaal energielabel C hebben. Het doel is om de opwarming van de aarde te beperken, waardoor ook de uitstoot van broeikasgassen flink naar beneden moet. Met een energiezuinig kantoorpand draag je hieraan bij!

Wat als ik niet aan het energielabel voldoe?

Voldoet je kantoor niet aan deze verplichting? Er kan gehandhaafd worden en je kunt mogelijk zelfs een gebruiksverbod op je pand krijgen. Om dit te voorkomen is het mogelijk dat je maatregelen moet treffen om aan de verplichte eisen te voldoen. Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland vind je meer informatie over de vervolgstappen om minimaal energielabel C te behalen.

Uitzonderingen

Er zijn een aantal uitzonderingen op de regel, waaronder:

1. Kantoren kleiner dan 100 m2 hoeven niet te voldoen aan een minimaal energielabel.
2. Het kantoor maakt geen deel uit van de hoofdfunctie en betreft minder dan 50% van de totale oppervlakte van het bedrijfspand. Dit zijn    bijvoorbeeld kantoren in de detailhandel, industrie en horecabedrijven.
3. Alle kantoorgebouwen die zijn aangewezen als monument.
4. Kantoorgebouwen die binnen 2 jaar worden onteigend, gesloopt of getransformeerd.
5. Kantoorgebouwen waarvan de investering om energielabel C te realiseren een terugverdientijd heeft van meer van 10 jaar. In dit geval    hoeven alleen de maatregelen genomen te worden met een terugverdientijd tot en met 10 jaar.

Wat is de huidige stand van zaken?

Deze nieuwe wet kan veel impact hebben. Er is onderzoek gedaan naar de huidige cijfers en dit was de stand op 1 oktober 2022:

  • 50% van de kantoren heeft energielabel C of beter
  • 11% van de kantoren heeft energielabel D of slechter
  • 39% van de kantoren heeft geen energielabel

Ga voor een duurzaam kantoor in 2023

Ga je je bedrijfspand verduurzamen? Heel veel succes gewenst! Wil je tips over het verduurzamen van je kantoor of kunnen we je helpen met duurzame inrichting? Dan staan we natuurlijk voor je klaar! Neem contact met ons op voor meer informatie of vraag direct een offerte aan.