Nieuws

5 tips om ergonomisch te werken

Wat is ergonomie nou eigenlijk? Het woord ergonomie vindt zijn oorsprong in de Griekse woorden Ergon (werk/arbeid) en Nomos (wet/regel). Er zijn verschillende definities, maar eenvoudig vertaald houdt ergonomie zich bezig met de verhouding mens, werk en product. Ergonomie streeft ernaar de werkomgeving, taken en producten zo te verbeteren dat de veiligheid, het welzijn en het optimaal functioneren van de mens bevorderd wordt.

Met behulp van de 5 onderstaande tips kan je ergonomisch werken!

1. Gebruik de zwaartekracht Door gebruik te maken van de zwaartekracht, hoeven je spieren minder te werken. Laat je voeten rusten op de grond en laat je armen steunen op de armleuningen.

2. Werk met twee handen Overbelasting ontstaat vaak doordat je (langdurig) met dezelfde hand dezelfde beweging maakt. Probeer daarom je handelingen af te wisselen en eens met de andere hand iets te pakken.

3. Zit rechtop Een rechte houding is ontzettend belangrijk en recht voor je werk zitten is cruciaal in het voorkomen van een verdraaide onderrug of nek. Draai je lichaam dus mee als je bijvoorbeeld je telefoon oppakt.

4. Dichtbij werken is beter De lengte van je uitgestrekte arm vermenigvuldigt met het gewicht ervan, bepaalt de druk op je wervelkolom als je bijvoorbeeld reikt naar je telefoon. Probeer daarom alles binnen handbereik te houden: pennenbakjes, papieren, nietmachine etc.

5. Werk op de goede hoogte Stel je bureau zo in dat alles op de juiste hoogte is. Hierbij kan je denken aan de zithoogte van je bureaustoel, de hoogte van het bureau en monitor. Een niet ingesteld bureau kan al snel klachten geven. In onze blogs “wat is de ideale hoogte van je bureau” en “wat is de ideale zithoogte” vind je handige instructies voor het instellen van een ergonomische werkplek.

Vragen over ergonomisch werken?

Heb je een vraag over ergonomisch werken of wil je advies opvragen over onze ergonomische bureaustoelen? Neem gerust contact met ons op, dit kan telefonisch via 020 4801020 of door een e-mail te sturen naar info@desko.nl Onze specialiseren staan voor je klaar!