Nieuws

De beste vergaderopstelling bepalen

De wekelijkse teammeeting, een bezoek van een klant of met de voltallige directie het beleid voor het komende jaar vaststellen? Dat betekent vergaderen! Wist je dat de opstelling van de zaal invloed heeft op het groepsproces? Je kunt de manier waarop je overlegt zelfs inzetten om je doel te bereiken. Graag vertellen we je meer over de verschillende opstellingen en de voor – en nadelen hiervan.

De vierkante vergaderopstelling

De vierkante vergaderopstelling is een klassieker. Men zet een aantal vergaderstoelen en vergadertafels in een vierkant. Het voordeel hiervan is dat iedereen elkaar goed kan aankijken, er ontstaat makkelijk interactie tussen de deelnemers. Dit maakt de opstelling prettig voor kleinere overleggen. Het nadeel van deze opstelling is dat de afstand tussen de deelnemers relatief groot is, dat kan in sommige situaties nadelig uitpakken.

De U-vorm

De U-vorm lijkt op de klassieke vierkante vergaderopstelling, maar is vaak groter en heeft een open zijde. De u-vorm heeft een natuurlijke setting voor presentaties, bij een training kan de trainer eenvoudig contact leggen met de deelnemers. Het nadeel van de u-vorm is dat de gelijkwaardigheid aan de tafel verloren gaat. Zo zitten sommige deelnemers dichter bij de trainer dan de andere en kan het vervelend zijn om in een hoek te zitten.

De ovale vergadertafel

Een lange vergadertafel is ideaal voor situaties waarin er sprake is van hiërarchie. Door de voorzitter aan het hoofd van de tafel te zetten, krijgt deze als vanzelfsprekend een voorzittersrol toegedeeld. Het nadeel hiervan is dat het contact tussen de deelnemers in mindere mate mogelijk is. Als je ver van de voorzitter af zit, kan het lastig zijn om je zegje te doen.

Staand vergaderen

Staand vergaderen is een trend van de laatste jaren, en dat is niet zonder reden! Het voordeel van staand vergaderen is dat je je lichaam activeert, hiervoor ben je creatiever, productiever en innovatiever. Het nadeel van staand vergaderen is dat als er grote lengteverschillen zijn tussen de deelnemers, op deze manier kunnen er rollen aangenomen worden door alleen de houding.

Mogen we je helpen bij het vinden van de juiste vergadermeubels?

Er zijn genoeg keuzes om te maken. Om de juiste keuzes voor jouw bedrijf te maken, kan je altijd met een van onze adviseurs in gesprek. Wij kunnen je helpen met het maken van jouw keuzes en weten waar je op moet letten. Neem gerust contact met ons op om een afspraak te maken via 020 4801020 of stuur een mailtje naar info@desko.nl .