Nieuws

Waar moet een gezonde (thuis)werkplek aan voldoen? - Arbowet

Bij Desko vinden wij dat iedere werkplek moet zorgen voor werkgeluk. De wettelijke basis voor een gezonde werkplek is vastgelegd in Artikel 3.19 van het Arbobesluit.

De Arbowet

De Arbowet (Arbeidsomstandighedenwet) bevat algemene bepalingen en richtlijnen voor werkgevers en werknemers om de gezondheid, veiligheid en het welzijn van werknemers te bevorderen. De Arbowet heeft als doel om te voorkomen dat er ongevallen en ziekten veroorzaakt worden door het werk.

Op wie zijn de Arboregels van toepassing?

De regels zijn van toepassing op medewerkers die langer dan twee uur per dag een werkplek gebruiken.

Wat zijn de Arboregels voor een gezonde werkplek?

Daglicht

Op kantoor heb je daglicht nodig voor een gezond bioritme en om je beeldscherm goed te kunnen lezen. Te veel zonlicht zorgt ervoor dat een computerscherm minder goed zichtbaar is. Dit kan je voorkomen door het gebruik van zonwering. Zorg er voor dat het beeldscherm altijd met de kijkrichting parallel staat aan het raam. Zo kijkt de medewerker niet tegen het licht in en kan het licht niet op het beeldscherm vallen. Neutraal witte verlichting werkt het beste op kantoor. Hiermee benader je het daglicht zonder de ogen te vermoeien

Meubilair

Zowel voor bureaus als bureaustoelen gelden bepaalde Arboregels waar je als werkgever aan moet voldoen.

Bureaustoel:

- De stoel moet met vijf of meer punten op de grond staan 

- De armsteun, zitting en rugleuning moeten versteld kunnen worden door een werknemer

- De zitdiepte (38 tot 48 cm) en zithoogte (41 tot 55 cm) moeten verstelbaar zijn

- Voor de rugleuning gelden minimum en maximum afmetingen voor de lengte, breedte en hoogte

- Het zitvlak moet verstelbaar zijn met een verstelbare hellingshoek.

- Wanneer je bij Desko kiest voor een bureaustoel die voldoet aan de NPR 1813 norm dan voldoet de stoel ook aan de Arbo vereisten.

Bureau: Voor bureaus gelden de volgende eisen: -

- Het werkblad moet minstens 120 cm breed eb 80 cm diep zijn

- Het oppervlak mag niet spiegelen

- Een bureau met vaste hoogte moet tussen de 73 en 77 cm hoog zijn Desko adviseert om te kiezen voor een elektrisch in hoogte verstelbaar zit/sta bureau. Hiermee kan het bureau naar elke lichaamslengte worden aangepast en biedt je de medewerker de mogelijkheid om af te wisselen tussen zitten en staand werken (wat de gezondheid van de medewerker ten goede komt)

Werkruimte

Er moet minimaal 4m2 werkruimte zijn per medewerker voor voldoende werk- en beweegruimte. Voor een plat beeldscherm moet minstens een vierkante meter ruimte zijn.

Temperatuur

Er zijn geen strikte Arboregels, maar er zijn wel richtlijnen voor een prettige temperatuur op kantoor. In de zomer: tussen de 23 en 26 graden In de winter: minimaal 22 graden

Apparatuur

Elektriciteit levert risico’s op. Zoals elektrische schokken of rondslingerende kabels waar mensen over kunnen struikelen. Gebruik dus altijd kabelkorven of kabelgoten om kabels en snoeren weg te werken.

Creëer een gezonde en plezierige werkomgeving!

Bestel je een bureau bij Desko, voeg dan altijd een kabelgoot toe aan je bestelling. Bij aflevering monteren wij deze netjes onder het bureau. Door te voldoen aan de Arboregels voorkom je boetes van de Arbeidsinspectie. Maar belangrijker nog, je zorgt voor een gezonde en plezierige werkomgeving voor je medewerkers. Heb je advies nodig bij het inrichten van een of meerdere (thuis)werkplekken, neem dan contact op met een van onze adviseurs. Je kunt ons bereiken via 020 480 1020 of info@desko.nl.