Week van de circulaire economie


 

De afvalberg in Europa groeit. De grote hoeveelheden afval afkomstig uit onze wegwerpmaatschapij, en de wijze waarop het wordt verwerkt zijn niet alleen schadelijk voor het milieu, maar ook voor de mens. Desko neemt als leverancier en producent van kantoormeubilair haar verantwoordelijkheid en draagt actief bij aan de oplossing voor afvalproblematiek, grondstoffenschaarste en waardevernietiging door een circulaire kantooromgeving te creëren voor haar klanten.

Desko staat sinds 1952 garant voor kwaliteit en innovatie van producten en diensten in de kantoorinrichtersbranche. Onze missie is, om onze klanten te inspireren met een nieuwe manier van denken en doen. En actief bij te laten dragen aan een circulaire economie.

Om deze missie te laten slagen heeft Desko een circulair interieur concept ontwikkeld. Een drie keer terugkoop programma waarbij de levensduur van kantoormeubilair word verlengd tot wel 21 jaar i.p.v. na 7 jaar te verdwijnen op de afvalberg. Het is een circulair concept waarmee Desko haar klanten alle ingrediënten geeft om duurzaam en innovatief bezig te zijn.

Desko kijkt eerst samen met de klant naar de bestaande kantoorinrichting. De klant kan kiezen op wat voor manier hij met een circulaire aanpak aan de slag wil. De klant kan kopen, leasen, huren, huurkopen met een (vooraf) afgesproken gegarandeerde restwaarde. Uniek in Nederland!

Desko vindt namelijk dat het vervangen van “het oude “ niet moet resulteren in weggooien. Vanuit deze visie, streven wij er naar om zoveel mogelijk meubels te hergebruiken. Door het revitaliseren en hermodelleren van meubels geven wij ze een tweede en derde levenscyclus. En we kijken of de onderdelen van een meubel waarvan de levensduur ten einde is nog op een andere manieren kan worden ingezet.

Desko produceert zelf circulair kantoormeubilair, waaronder de Duo werkplek van gerecycled staal. Om de milieueffecten van deze productie in combinatie met het drie keer terugkoop programma te meten, onderzocht Circle Economy de Duo werkplek van Desko.
Het resultaat van deze studie laat zien dat met het drie keer terugkoop programma van Desko een daling te zien is van 62% in CO2 uitstoot en een vermindering van 61% antimoon-eq (een eenheid die abiotische uitputtingen meten).

Desko gebruikt dus bestaande grondstoffen voor nieuwe producten, daarmee brengen we grondstoffen weer terug in de keten en verdwijnen deze niet op de afvalberg.

Circulair inrichten is voor facility managers, architecten en inkopers een unieke mogelijkheid om kosten te besparen op de inkoop van kantoorinrichtingen en tegelijkertijd actief bij te dragen aan een betere wereld.

Bekijk onze referentieprojecten

Cases

Greenhouse

Bekijk deze case

Bam Nieuwleusen

Bekijk deze case

Midocean

Bekijk deze case

Zelfstroom

Bekijk deze case