Nieuws

Winkelnieuws

Datum toevoeging: 30-01-2018 Vandaag de officiële opening van de eerste circulaire sociale huurwoning van Nederland

Bewoners Nijmegen ervaren het wonen van de toekomst, gebaseerd op circulaire economie

Nijmegen, 30 januari – In Nijmegen opent op 30 januari de eerste circulair ingerichte sociale huurwoning van Nederland. De Modelwoning circulaire economie is een sociale huurwoning die is ingericht met circulaire producten en diensten. De woning moet inwoners inspireren en informeren op het gebied van duurzaamheid.

De circulaire economie is gebaseerd op het reduceren, hergebruiken en recyclen van grondstoffen en op nieuwe businessmodellen. In de modelwoning zijn daar allerlei voorbeelden van te zien. Zo heeft Interface tapijttegels laten leggen die zijn gemaakt van afgedankte visnetten. Heeft Desko een knal gele bank beschikbaar gesteld, die gemaakt is van een oude bagagebak waar normaal je koffer op gaat. IKEA heeft een bank beschikbaar gesteld die is samengesteld uit petflessen. Auping heeft een bed geleverd met een recyclebaar matras en het hoofdbord van gerecyclede stof. Naast kastjes van Keller zijn de keukenkasten handgemaakt uit spaanplaat van Unilin dat bijna volledig bestaat uit gerecycled hout en een Sustonable keukenblad. Ook van hergebruikt materiaal.

 

Over de modelwoning

De woning is gelegen in Nijmegen-Oost, een van de populairste buurten in Nijmegen, en is op aanvraag te bezoeken. Na een jaar stelt De Gemeenschap het huis weer beschikbaar als sociale huurwoning.

De woningcorporatie wil samen met de 20 deelnemende leveranciers aantonen hoe het hergebruiken van grondstoffen en producten tot een mooie en verrassende inrichting kan leiden. Zo kunnen bezoekers zien hoe een voetenbank van bananenbladeren eruitziet, overhemden zijn gebruikt voor boxershorts en gerecycled materiaal tot luxe lampen leidt. Uiteindelijk moet het bezoekers duidelijk worden dat circulaire ontwerpen leuk en betaalbaar zijn en ook voor mensen met een kleine portemonnee mogelijk is.

De modelwoning wordt ook beschikbaar gesteld als kleine eventlocatie en ontmoetingsplek voor bewoners uit de buurt.

Green Capital 2018

De locatie Nijmegen is niet toevallig gekozen. De stad is onlangs uitgeroepen tot de duurzame hoofdstad van Europa in 2018. In het kader hiervan wil een groep inwoners, die zich heeft verzameld in de Stichting Green Capital Challenges, duurzaamheid over het voetlicht brengen bij de inwoners van Nijmegen. Zij organiseren daartoe allerlei activiteiten. Een team van vrijwilligers werkte het afgelopen jaar aan drie projecten, waaronder de circulaire modelwoning.

Het adres van de woning is Diepenbrockstraat 22 in Nijmegen. 

Bezoek de Facebookpagina voor updates!