Nieuws

Winkelnieuws

Datum toevoeging: 05-09-2014 Tweede leven voor stoelen: interview met Michael Kuiper

Een uitdagende zet: zo is de koerswijziging van ARC14 Stoelontwerp het best te omschrijven. In plaats van een nieuwe stoel te ontwerpen, reikt de organisatie van de ARC Awards dit jaar de prijs uit aan een stoelontwerp dat gebruikte kantoorstoelen een tweede leven schenkt. “Want”, aldus directeur Michael Kuiper van partner Desko, “echte DUURZAAMHEID  betekent optimaal omgaan met bestaande producten. Wij geloven dat een ingenieus ontwerp daaraan kan bijdragen.”

 

ARC14 Stoelontwerp gaat dit jaar over hergebruik en revitalisatie. Zijn er mogelijkheden om een gebruikte kantoorstoel aan te passen aan de eisen en smaak van de huidige werkomgeving en hem zo een nieuw leven te geven? “De huidige oplossingen gaan niet verder dan het overspuiten van het voetenkruis en het herstofferen van zitting en rugleuning in een effen stof”, constateert Kuiper. “Er valt in dat opzicht nog een wereld te WINNEN .”

 

Eigenzinnigheid wordt gewaardeerd

En dat er volop kansen zijn, lijkt overduidelijk. “Alleen al door goed na te denken over de onderdelen van de stoel die eenvoudig te vervangen en te wijzigen zijn, zoals de armleggers, rugleuning en zitting. Een verrassende stofferingskeuze, een slimme armlegger met extra functies, nieuwe duurzame materialen… en wat te denken van 3D-printen? Met ARC14 Stoelontwerp kunnen onverwachte mogelijkheden worden verkend.” Eigenzinnige visies worden dus gewaardeerd. Het beste ontwerp ontvangt de ARC AWARD  en gaat mogelijkheden tot productie verkennen.

 

Meedoen

Een bijkomend voordeel van de huidige opzet van ARC14 Stoelontwerp is dat deelnemers niet meer hoeven te investeren in een duur prototype. In plaats daarvan kunnen ontwerpers aan de slag met een of meerdere gebruikte BUREAUSTOELEN , die ze aanpassen. De bureaustoelen worden dus als basis gebruikt voor het herontwerp.

Mocht het vinden van een gebruikte BUREAUSTOEL  een probleem zijn, niet getreurd: "Desko stelt gratis exemplaren beschikbaar voor ontwerpers die met de opgave aan de slag willen. Ook denken we graag mee over het produceren van de inzending. We beschikken over een eigen werkplaats en een machinepark, dus we hebben veel know how in huis." Alle verzoeken en vragen kunnen direct met Desko worden opgenomen via [email protected]

 

Meedoen?

Het fysieke prototype kan tot en met vrijdag 26 september worden ingeleverd bij Desko, Herwijk 12 te AMSTERDAM . Daarnaast moet een presentatie in pdf-formaat met beeldmateriaal en uitleg worden geupload via www.arc-awards.nl.

 

Over ARC en ARC14 Stoelontwerp

ARC is een jaarlijks terugkerend evenement. De feestelijke uitreiking van prijzen voor het allerbeste werk in architectuur, INTERIEURARCHITECTUUR  en stoelontwerp van het afgelopen jaar. ARC is een initiatief van de Architect, in samenwerking met een aantal founding partners. Met ARC streeft de Architect ernaar om het ontwerp in de volle breedte te promoten voor een groot publiek en vernieuwing zichtbaar te maken.Op www.arc-awards.nl treft u meer informatie aan.