Nieuws

Winkelnieuws

Datum toevoeging: 27-02-2017 Trots om MVO Nederland circulair in te mogen richten.

Een mooi praktijkvoorbeeld
Desko zet oude meubels niet aan de kant 

 

Desko dacht met MVO Nederland mee over flexibele en duurzame kantoorinrichting. En leverde 40 circulaire werkplekken met stoelen, kasten en vergadertafels. MVO Nederland betaalt alleen voor het gebruik door het meubilair te leasen. Desko blijft de eigenaar en zorgt dat het na gebruik weer een nieuw leven krijgt.

Kantoorinrichter Desko verkoopt en leaset kantoormeubilair, uit eigen collectie, maar ook van andere producenten en merken. Dit doen zij al 25 jaar volgens een hergebruik methode. Nieuwe meubelen worden na zo’n 7 jaar vervangen, waarbij vervolgens de oude meubelen refurbished bij een andere klant ingezet kunnen worden. Desko heeft een brede klantengroep om al deze verschillende kantoormeubelen onder te brengen, van multinational tot de klusser die een oude kast in zijn schuur wil.

“Zolang het meubel niet stuk is kan het altijd verkocht worden, wij hebben daarvoor allerlei verschillende doelgroepen. Is het product stuk dan scheiden we dit tot grondstofniveau, staal bij staal, kunststof bij kunststof. Dit jaar willen we samen met een afvalverwerker een sorteerstraat inrichten waar we het materiaal uit elkaar halen en kunnen hergebruiken. Wat we niet kunnen gebruiken bieden we vervolgens met de afvalverwerker aan aan de markt.”

“Wanneer een klant ons benadert om meubels te vervangen komen wij langs om een inventarisatie te doen. Wat hebben jullie staan en wat zouden we daaruit kunnen hergebruiken in de nieuwe situatie? Daarvan maken we een lijst waar we een waarde per product aan toe kennen. Als een product bij ons ingeleverd is krijgt de klant daar de opbrengst van. Daarnaast geven wij precies aan waar hun producten worden verkocht, zodat duidelijk is dat het niet alsnog op de afvalberg belandt. Zo zijn de groene A-merk stoelen van MVO Nederland door ons opnieuw gestoffeerd met een duurzame stof en inmiddels met garantie bij een andere klant geplaatst.”

ALLEEN MAAR WINNAARS

“Bij MVO Nederland is er na het maken van de inventarisatielijst een plan opgesteld met de interieurarchitect en hebben we een lease constructie afgesloten, zodat wij de eigenaar blijven van de producten en MVO Nederland enkel betaalt voor het gebruik. Daarbij zijn wij ook verantwoordelijk als het meubilair terugkomt dat wij daar iets goeds mee moeten doen.”

“Door deze manier van werken heb je alleen maar winnaars. Wij ontzorgen de klant door zelf oude spullen op te halen en nieuwe te brengen. Zo is er direct contact en kunnen we een goede service leveren. Wij zijn blij dat we weer goederen hebben om een tweede leven te geven en de nieuwe klant is blij met het voor hun nieuwe product.”

“Een logisch gevolg van circulair werken is dat je meerdere doelgroepen krijgt. Kasten die wij ophalen bij een multinational raken we niet kwijt op hetzelfde niveau leert de ervaring. Die kunnen wij wel verkopen aan een of twee niveaus lager. Dit betekent dat wij veel verschillende doelgroepen bedienen en moeten interesseren. Dit willen we gaan doen door middel van storytelling en daar ligt voor ons in 2017 de nieuwe uitdaging.”