Recycling Kenyan Textile Waste

Circulaire meubels gemaakt in Kenia van 3e hands textiel!

ACT; Africa Collect Textiles is een textiel inzameling en recyclingbedrijf in Nairobi, Kenia. ACT heeft als doel om een globale, circulaire economie op te tuigen voor textiel en 1000’en nieuwe banen te creëren.

 

Veel 2e hands kleding uit Nederland wordt doorverkocht aan Keniaanse importeurs. Items worden gedragen en vervolgens verbrand of gedumpt. ACT zamelt gedragen textiel (opnieuw) in en heeft daarvoor inzamel containers geplaatst in universiteiten, winkelcentra en kerken in Nairobi. Herdraagbaar textiel wordt doorverkocht, acryl en wol kunnen lokaal worden verwerkt in dekens. Katoen en gemixte materialen zijn vooralsnog moeilijk om op grote schaal te recyclen door regionale textielproducenten. Door middel van ‘low-tech’ recycling methodes worden materialen gerecycled EN gescheiden gehouden; zodat ze blijvend gerecycled kunnen worden.

 

De loods van ACT begint vol te raken met o.a. veel denim. Naast tassen en schoenen willen we daar matten en poefs van knopen en weven. Voor ontwerpen laten we ons inspireren door Afrikaanse weeftechnieken voor haar…

 

In januari willen we een prototype tonen, om daarna lokaal een werkplaats in te richten en de producten verder te ontwikkelen en te produceren. Deze kunnen worden verkocht via inzamel partners (winkelcentra), waar ACT al goede banden mee heeft. 

Bekijk onze referentieprojecten

Cases

Greenhouse

Bekijk deze case

Bam Nieuwleusen

Bekijk deze case

Midocean

Bekijk deze case

Zelfstroom

Bekijk deze case