Nieuws

Winkelnieuws

Datum toevoeging: 02-03-2017 Michael Kuiper genomineerd voor de ABN AMRO duurzame50

 

Michael Kuiper (43) is een energieke man met een vindingrijke handelsgeest die lef en gezond verstand combineert. Als jonge jongen dacht hij al graag buiten de kaders, nu als directeur van het prachtige duurzame bedrijf Desko, past hij deze intrinsieke waarden dagelijks toe . Als 19 jarige knaap verkoos Michael Decorum (waar hij vanaf zijn 14e als bijbaantje werkt) boven zijn MEAO studie. Vanaf dat moment is Michael niet meer te stoppen in zijn enthousiasme. Het harde werken blijft niet onopgemerkt. In 2008 kort voor de crisis gaf de eigenaar van Decorum (nu Desko) de mogelijkheid het bedrijf over te nemen. Michael pakte deze kans met beide handen aan en hij wordt directeur op zijn 35e jaar! Ondanks dat Desko sinds 1952 garant staat voor kwaliteit en innovatie van duurzame diensten en producten in de kantoorinrichtersbranche, signaleerde Michael een terugkerend probleem veroorzaakt door onze wegwerpmaatschappij. Klanten komen gemiddeld naar zeven jaar terug om de hele inrichting voor hun project of kantoor opnieuw uit te zoeken, om het oude vervolgens gewoon weg te gooien. Te bedenken dat er jaarlijks honderden miljoenen aan inrichtingen wordt uitgegeven voorzag hij een probleem in reststromen meubilair.  Michael zag ook dat er in projecten veel aandacht wordt besteed aan de duurzaamheid van gebouwen en de voorzieningen daarvan, maar vervolgens kiezen ze dan voor een volledige lineaire inrichting. Hoe duurzaam is dat gebouw dan nog? Een gebouw staat gemiddeld 100  jaar op zijn grond, maar meubilair wordt naar zeven jaar vervangen en weggegooid! Dat moet en kan anders zegt Michael. Daarom bedacht Michael voor Desko het duurzame drie keer terugkoopprogramma van kantoormeubilair waarbij levensuur van kantoormeubilair wordt verlengd tot wel eenentwintig jaar i.p.v. de gangbare zeven jaar. Het is een circulair interieurconcept waarmee Michael zijn klanten alle ingrediënten geeft om duurzaam en innovatief bezig te zijn.

EIGEN PRODUCTIE MET POSITIEF MILIEUEFFECT
Desko produceert onder eigen regie bij VDL Nederland circulair kantoormeubilair. De Duo werkplek is geproduceerd van gebruikt staal dat al een leven achter de rug heeft.  Bij de creatiefase van deze werkplek heeft Desko al gekeken hoe ze in de gebruiksfase makkelijk demontabel zijn, zodat de materialen eenvoudig te scheiden zijn en weer gerecycled kunnen worden.

De milieueffecten van deze productie in combinatie met het drie keer terugkoop programma laten een daling zien van 62% in CO2 uitstoot en een vermindering van 61% antimoon-eq (een eenheid die abiotische uitputtingen meet). Michael is hier erg trots op!

ABN AMRO EN CIRCULAIRE INRICHTING
Voor de ABN AMRO is Desko een duurzame leverancier die gespecialiseerd in het opwaarderen en herproduceren van gebruikte kantoormeubelen, De ABN AMRO bank vindt het belangrijk om binnen de bank op een andere wijze naar de invulling van kantoormeubilair te kijken.  Desko heeft onlangs de ABN AMRO Bank in Amsterdam voorzien van een volledig circulaire inrichting. 190 circulaire werkplekken waarvan 50% flex en 50 % vaste werkplekken.  De eerste 190 medewerkers mogen al trots zijn op hun circulaire werkplek! Het volledige meubilair is afkomstig van hergebruik.

BAM EN DESKO
Desko is ook zeer trots op de werkzaamheden die ze voor de BAM hebben mogen doen. Desko leverde in twee jaar tijd 3000 nieuwe werkplekken welke voldoen aan het nieuwe werken (hoogte verstelbaar en akoestische oplossingen). Daarnaast heeft Desko 5000 gebruikte werkplekken teruggenomen welke niet meer voldeden aan het nieuwe werken, maar welke kwalitatief meer dan goed genoeg waren om deze te verkopen in het gebruikte kanaal. BAM heeft het meubilair gekocht met een gegarandeerde restwaarde na 15 jaar gebruik. Daarnaast verleend Desko 15 jaar lang de volledige garantie inclusief het jaarlijks onderhoud. Inmiddels is de helft van die 5000 werplekken al weer verkocht.

SPRAAKMAKEND IN ANDERS DENKEN EN DOEN!
De twee bovengenoemde projecten zijn een greep uit de ruim 100 circulaire inrichtingen die Desko heeft mogen uitvoeren. Michael zich met recht expert noemen in Circulaire Inrichten. Duurzaam is voor Michael geen modewoord maar het zit verankert in zijn DNA . Michael is spraakmakend door zijn andere manier en van denken en doen, waarmee hij dagelijks verbaasde blikken krijgt toegeworpen! Zo kocht hij onlangs op Schiphol een oude Avio-Brug (vliegtuigslurf)  om er vervolgens kantoorunits van te maken, ging hij op vakantie naar Parijs en kwam terug met oude bureaustoelen die hij op straat had gevonden en maakt hij van oude archiefkasten een akoestische loungewerkplek. Reststromen afval als nieuwe kans voor de kantoorinrichtersbranche.  Michael gooit nooit iets weg. Afval bestaat niet is zijn motto!  

PRAKTISCH HANDBOEK
Om al deze opgebouwde kennis en ervaring niet verloren te laten gaan heeft Desko het e-book “Circulair Inrichten’ uitgegeven met  o.a. praktische tips om de kantooromgeving circulair in te richten, duurzame voorbeelden uit de wereld en exclusieve beelden ter inspiratie! Daarnaast geeft Desko ieder kwartaal een eigen magazine uit om de lezer op de hoogte te houden van de laatste kansen en trends op het gebied van duurzaamheid!

VAKMANSCHAP EN DOORZETTEN
Met een prachtig team van circulair experts, designers en 1e klas vakmensen in onze werkplaats is Desko  voor elke opdrachtgever de juiste oplossing. Laagdrempelig en met een ‘niet lullen maar poetsen’ mentaliteit ziet Michael niet alleen kansen voor mensen met een prachtig diploma op zak. Michael gelooft meer in doorzettingsvermogen en plezier in je werk. Bij Desko begeleiden ze wajongers en geven hen weer een nieuwe kans om zich te ontwikkelen. En natuurlijk wel volgens Michaels zijn duurzame gedachten. Die jongens vinden het prachtig om een vak te leren en daarbij ook nog eens bij te dragen aan een betere wereld.

MEER DUURZAME ACTIVITEITEN
Naast zijn grote passie Desko is Michael ambassadeur van de Circulaire Hotspot, waar hij in april op park 20|20 exposeert en een Circulair Design Award uitreikt voor het beste circulair design.  Deze Award is bestemd voor de (Interieur)architecten en ontwerper die het beste circulaire design heeft bedacht en daarmee anders denkt en doet. Naast de Circulair Design Award zet Michael hier ook een geldbedrag tegenover. Dit om te innovatie te motiveren en het doorzetten van het circulair gedachten goed. Daarnaast is Michael een van de Partners van We Beat The Mountain. WBTM is in 2010 opgericht als een Social Enterprise met als ultieme doelstelling het verslaan van de wereldwijde afvalbergen. Om dit doel te bereiken bedenkt, ontwikkelt en produceert WBTM innovatieve producten en diensten op het gebied van het reduceren, beheersen/of opwaarderen van afvalstromen).

Dat de (groene)appel niet ver van de boom valt blijkt wel uit het feit, dat zijn zoon Robby nu dagelijks met veel enthousiasme heel hard werkt voor Desko om het gezamenlijk doel te halen. Als Robby net zo Duurzaam is voor Desko als zijn vader, zal hij ook ooit zijn 24 jaar dienstverband vieren. 

DOEL
De afvalberg verkleinen en actief bijdragen aan de oplossing voor afvalproblematiek, grondstoffenschaarste en waardevernietiging.

Lees meer over de nominatie http://www.duurzame50.nl/