Wat is de ideale bureau hoogte?

Wat is de ideale bureau hoogte?

 Apr 26, 2019    Kantoorinrichting

Wat is de ideale bureau hoogte?

Om rug- en nekklachten te voorkomen, is het belangrijk om het werkblad van je bureau op de juiste hoogte in te stellen. Maar hoe hoog moet een bureau zijn? Welke rol speelt een correcte zithouding? En waar moet je op letten als je een zit sta bureau handmatig in hoogte verstelt? In dit blog geeft Desko antwoord op deze vragen.

Hoe belangrijk is bureau hoogte?

De hoogte van je bureau speelt een grote rol bij een ergonomische werkhouding. Als je bureau te hoog is, trek je vaak je schouders op, terwijl je bij een te laag bureau juist voorovergebogen zit te werken. Beide gevallen leiden vaak tot nek- en rugklachten. Een ergonomische werkhouding kan vooral op de lange termijn veel klachten voorkomen.

De ideale bureau hoogte in 3 stappen

Hoe hoog je je werkblad en bureaustoel moet instellen, wordt bepaald door de lengte van je lichaam. Met deze stappen ontdek je de goede bureau hoogte voor jouw werkplek.

Stap 1: de ideale zithoogte

Het vinden van de ideale hoogte van je bureau begint bij een correcte zithouding. Stel je bureaustoel zo in dat er een hoek van 90 graden ontstaat tussen je bovenbenen en onderbenen als je schoenen plat op de grond staan. Een kleinere hoek belemmert een goede doorbloeding van je benen. Let er daarom ook op dat er een beetje ruimte zit tussen de zitting en de binnenkant van je knie. Probeer tijdens het werken met je rug recht tegen de achterkant van je stoel te zitten. Zo heeft je rug maximale ondersteuning van je bureaustoel.

Stap 2: de hoogte van het bureau

Waar de correcte zithoogte van je stoel wordt bepaald door de lengte van je onderbeen, bepaalt de lengte van je bovenarm de ideale hoogte van je bureau. Laat je arm los hangen en raak vervolgens je sleutelbeen aan. Stel je bureaublad nu zo in dat je met je elleboog nét op het werkblad rust. 

Stap 3: de hoogte van je armleuningen

Nu je de ideale zithoogte en bureau hoogte hebt gevonden, stel je de armleuningen in. Deze zijn idealiter even hoog als je bureaublad.

De ideale hoogte voor een zit sta bureau

Ook voor een sta bureau is de hoogte van je ellebogen de leidraad. Laat je armen los langs je lichaam hangen en stel het bureau in op ellebooghoogte.

Geen verstelbaar bureau?

Als je een bureau met een vast werkblad hebt, kun je voor een ergonomische werkhouding de hoogte van je bureaustoel aanpassen aan de bureauhoogte. Ook hier zijn je ellebogen weer het uitgangspunt. Raken je voeten niet volledig de grond? Gebruik dan een voetensteun om te compenseren. Is het bureau juist te laag? Dan kun je blokken onder de poten zetten om het bureau te verhogen.

Hoe hoog moet het beeldscherm zijn?

Bij veel kantoorbanen werk je achter beeldscherm en ook dit kun je ergonomisch afstellen. Zorg ervoor dat de bovenste rand van het scherm op ooghoogte is. De meeste computerschermen hebben een voet die je kunt afstellen. Als dit niet kan, gebruik dan wat boeken of tijdschriften om het scherm op de juiste hoogte te zetten.

Tips voor de muis en het toetsenbord

Niet alleen het scherm van je computer, maar ook andere accessoires van je computer zijn ergonomisch in te stellen.

Toetsenbord instellen

Klap de pootjes van je toetsenbord in, zodat het toetsenbord zo plat mogelijk op je bureau ligt. hiermee voorkom je dat je pols een opwaartse beweging maakt tijdens het typen. Zorg er daarnaast voor dat je armen genoeg ondersteuning krijgen van het werkblad. Let er wel op dat je het toetsenbord hierdoor niet te ver weg zet, aangezien je anders naar voren leunt.

Vergeet de muis niet!

De pols en onderarm moeten in één lijn blijven staan. Let er daarom op dat je vanuit je onderarm bewegingen maakt, in plaats vanuit de pols. De muis plaats je zo dicht mogelijk naast het toetsenbord. Hiermee voorkom je dat je moet reiken naar de muis. Houd je polsen tijdens het werken in een zo neutraal mogelijke positie. Hiervoor kun je een ergonomische muis aanschaffen. Ook kun je jezelf aanleren om meer toetsenbordcombinaties te gebruiken, zodat je de muis zo min mogelijk gebruikt. 

Advies bij het kiezen van een zit sta bureau

In het assortiment van Desko kantoormeubelen vind je een groot aanbod zit sta bureaus en onze deskundige verkoopadviseurs helpen je graag bij het kiezen van een bureau. Kom langs in de showroom van Desko voor een kop koffie of stel ons je vragen door te bellen naar 020 480 1020