Nieuws

Winkelnieuws

Datum toevoeging: 18-09-2014 Jury voorzitter Cesare Peeren over ARC14 stoelontwerp

 

De deadline voor het inzenden voor de ARC14 stoelontwerp prijsvraag nadert. Wij waren benieuwd wat juryvoorzitter Cesare Peeren aantrekt in de prijsvraag en waar hij op gaat letten tijdens het beoordelen van de inzendingen. “Ik denk dat het goed mogelijk is om bureaustoelen van aanpassingen te voorzien die massaal kunnen worden herhaald, waardoor je er voor een relatief lage prijs betere stoelen van kunt maken.”

“Hergebruik is een rode draad door mijn leven. Ik heb al zo vaak nagedacht over hoe je die vreselijke kantoorstoelen beter zou kunnen maken dan ze zijn door ze aan te passen. Ik wacht al lang op een project waarin ik dat kan uitproberen. Zelf heb ik nooit een stoel gemaakt. Ik heb wel een aantal zitlandschappen ontworpen, zoals de ‘Eamescape’ en de ‘Chairway to Heaven’.”

Investeer in het beter maken van bestaande modellen

“Ik werk zelf op een harde stoel van Friso Kramer, maar op ons kantoor zitten veel mensen op zo'n gestoffeerd, geplastificeerd arbo-gecertificeerd onding. Ik denk dat het goed is om eens na te denken over hoe je die stoelen beter kan maken. Er worden voortdurend nieuwe ontwerpen gemaakt voor stoelen, maar echt anders zijn ze nooit. De hoeveelheid bureaustoelen die daardoor wordt weggegooid is immens. Net als met andere materialen en net als met gebouwen denk ik dat het tijd wordt om te investeren in het beter maken van de bestaande modellen in plaats van een geheel nieuwe stoel te bedenken. Check voor de grap ook eens deze link naar de satirische website The Onion.”

Ballen

“Bij de ingezonden stoelontwerpen is het van groot belang dat hergebruik de 'gimmick' van het gebruik van afval als milieuvriendelijke actie overstijgt. Het bestaande materiaal moet hebben geleid tot een functioneel, expressief en ergonomisch ontwerp. Ik zeg 'expressief' omdat ik niet geloof in mooi of lelijk of een vooropgezet hermetisch idee van esthetiek. Een ontwerp moet gewoon ballen hebben zeg maar.”

“Ik hoop dat de ingezonden stoelontwerpen de bureaustoel functioneel evenaren maar liever heb ik dat ze veel mooier zijn en beter zitten. Daarnaast hoop ik dat iemand heeft bedacht wat je met het materiaal nog meer zou kunnen doen. Wat ook tof zou zijn: een ontwerp voor een groter object dat gebruikmaakt van het feit dat er jaarlijks duizenden stoelen worden weggegooid.”

Meedoen?

Wie wil inzenden voor de ARC14 Stoelontwerp Award kan kijken op www.arc-awards.nl/stoelontwerp voor alle informatie en de voorwaarden voor inzending.