Nieuws

Winkelnieuws

Datum toevoeging: 16-12-2015 Hoe verdien jij in de circulaire economie, ben jij een pandabeer of een kakkerlak?

Hoe verdien jij in de circulaire economie, ben jij een pandabeer of een kakkerlak?

Dit waren de inspirerende maar vooral tot verbeelding sprekende woorden van Gunter Pauli tijdens het 365 Minute Sessions event in het voormalige provinciehuis Utrecht.

Gunter Pauli ‘The Steve Jobs of sustainablity’ en auteur van het boek ‘The Blue Economy’ –  Gunter nam ons mee mee in zijn verhaal en visualiseerde hoe makkelijk het is om anders te denken en doen! Hoe we van de natuur kunnen leren in ons businessmodel. En dat we door het uitdelen van GRATIS luiers nog meer GRATIS appeltjes kunnen eten. Wow !!!!

Geïnspireerd door Gunters woorden konden de deelnemers aansluitend deelnemen aan een van de sessies die op microniveau lieten zien hoe verschillende innovatieve spraakmakers reeds anders werken en daarmee succesvol zijn!

Michael Kuiper was een van die spraakmakers tijdens 365 Minutes Sessions in Utrecht. Hij verzorgde een tweetal inspirerende sessies over zijn succesvolle denk en handelswijze in een circulaire economie. In deze sessies nam Michael de deelnemers mee in zijn visie en missie: Kantoormeubilair van een lineaire naar een circulaire economie brengen. “Bij Desko noemen wij dit Circulair inrichten” aldus Michael.

Een inspirerend verhaal wat zijn oorsprong vindt als hij al 14 jarige jongen als bijbaan bij Desko gaat werken en zich 30 jaar later directeur mag noemen van een prachtig circulair bedrijf. Duurzaamheid en circulaire economie is voor Michael geen mode woord maar zit in zijn DNA en hij heeft deze filosofie diep verankerd in de kernwaarde van het bedrijf. Michael stelt “Circulair ondernemen is gewoon doen!”

Om bovenstaande te verbeelden opende Michael de sessie met drie prikkelende beelden.

Met de vraag: wat hebben deze beelden met elkaar gemeen? Geen van de deelnemers weet het antwoord. Niemand heeft er ook maar aan gedacht dat de jurk van Michele Obama, een stoel uit een Porsche 912 en een smoke-cabine van een oude (vliegtuig)luchtbrug allemaal hergebruikte grondstoffen zijn.

Dit is precies wat Michael doet met kantoorinrichting, de levensduur verlengen naar 21 jaar i.p.v. naar 7 jaar op de afvalberg te verdwijnen. Het hergebruiken van waardevolle grondstoffen is geen doel, maar noodzaak! “afval bestaat niet”  aldus Michael.

Een bureaustoel van 7 jaar oud is echt niet afgeschreven. Door te kijken naar de restwaarde kan Desko hier nog een 2e en 3e levenscyclus aan vastplakken. Michael heeft een aantal voorbeelden van circulair inrichten meegenomen. Een mooi voorbeeld is het project met de BAM. 5000 werkplekken retour en 3000 nieuwe werkplekken, waarvan 500 vergaderplekken zijn gerevitaliseerd en klaar zijn gemaakt voor hergebruik. Ook het nieuw geleverde is volledig circulair omdat Desko nu al een gegarandeerde restwaarde op papier heeft gegeven naar 15 jaar gebruik. Het meubilair komt na 15 jaar weer terug naar Desko en gaat dan door naar de 3e levenscyclus. Op deze wijze blijft Desko verantwoordelijk voor de geleverde producten. En dragen zij bij om van een wegwerp economie een circulaire economie te maken.

Ik zeg een geslaagde dag! En Michael hoopt dat hij heeft kunnen inspireren om TE DOEN!