Nieuws

Winkelnieuws

Datum toevoeging: 28-03-2018 Even voorstellen de winnaars van de Circulair Design Award Award 2018

 

Voor een groot aantal belangstellenden in circulair design en ondernemen was het bruisende C-Beta te Hoofddorp donderdag 22 maart het toneel voor een geslaagde uitreiking van de tweede Circulair Design Award 2018. Elmar Stroomer van Africa Collect Textiles is met zijn ontwerp Duffes gekozen als grote winnaar van alle 44 inzendingen die we ontvingen voor de Circulair Design Award 2018. 

Elmar Stroomer en de 8 andere genomineerden moesten voor deze uitreiking hun ontwerpen ook daadwerkelijk live laten zien als product, om samen met een stevige pitch de jury te overtuigen van het circulaire innovatieve karakter van het ontwerp. Uitgangspunt voor deelname aan deze Award was ‘circulair activeren en doen’!

De jury bestaande uit Michael Kuiper van Desko kantoormeubelen en Mart Pfeiffer van de Rabobank, waren kritisch en beoordeelde de ontwerpen op vier indicatoren; ecologische impact, economische belangen en behoud van waarde en transitiepotentieel.

 

De winnaars

1e prijs (€ 7500,-) Elmar Stroomer, Africa Collect textiles, ontwerp Duffes
2e prijs (€ 1500,-) Karlijn Arts met Living Lights
3e prijs (€ 1000,-)Tynke van den Heuvel, Studio Wae, Circulaire Cityscapes

Elmar maakt met zijn ontwerp Duffes circulaire innovatie tot een begrijpbaar product en creëert met zijn Duffes grote maatschappelijke kansen in Nairobi.  Africa Collect Textiles waar Elmar founder van is, is een textiel inzameling en recyclingbedrijf in Nairobi, Kenia. ACT heeft als doel om een globale, circulaire economie op te tuigen voor textiel en 1000 nieuwe banen te creëren.

Veel 2e hands kleding uit Nederland wordt doorverkocht aan Keniaanse importeurs. Items worden gedragen en vervolgens verbrand of gedumpt. ACT zamelt gedragen textiel (opnieuw) in en heeft daarvoor inzamel containers geplaatst in universiteiten, winkelcentra en kerken in Nairobi. Herdraagbaar textiel wordt doorverkocht, acryl en wol kunnen lokaal worden verwerkt in dekens. Katoen en gemixte materialen zijn vooralsnog moeilijk om op grote schaal te recyclen door regionale textielproducenten. Door middel van ‘low-tech’ recycling methodes worden materialen gerecycled EN gescheiden gehouden; zodat ze blijvend gerecycled kunnen worden.

De loods van ACT begint vol te raken met o.a. veel denim. Naast tassen en schoenen wil Elmar met zijn team daar matten, poefs  en meubilair van knopen en weven. Voor deze ontwerpen laten ze zich inspireren door Afrikaanse weeftechnieken voor haar. Na het bekend maken van Elmar zijn nominatie heeft Elmar zelf een weefgetouw op maat te gemaakt voor zijn Duffes. Et voilà daar was Duffes geboren.

 

  Duffes    

De tweede prijs was bestemd voor Ermi van Oers met haar betoverende Living light. Living Light is een sfeerlamp die zijn elektriciteit haalt uit het fotosyntheseproces van de plant. Hoe beter de gebruiker voor de plant zorgt, hoe meer energie er terugkomt. De aan-uitknop is in dit geval ook geen schakelaar, maar een liefdevolle aanraking met de plant. Living Light verandert kunstmatig licht letterlijk in ‘levend’ licht.

 Living Light

De derde prijs was voor Tynke van den Heuvel met Circulaire Cityscapes. Circulaire Cityscapes zij duurzame designtegels voor binnen en buiten. De tegels onderscheiden zich door het unieke, op het werk van M.C. Escher gebaseerde, design. Maar minstens zo onderscheidend is het duurzame productieproces: de betontegels bestaan voor 35% uit restafval dat overblijft na de recycling van glas.

Circular Cityscapes

 

Ook de overige genomineerden waaronder Join the Pipe, Studio Opener, Nowaste Decoration en Upcycle Society hadden fantastische ideeën.  Hier te zien !

De Circulair Design Award is een initiatief van een 4-tal Rabobanken uit de  Metropoolregio Amsterdam (Rabobank Amstel en Vecht, Amsterdam, Zaanstreek en Regio Schiphol) en Desko kantoorinrichters. Deze bijzondere award wordt jaarlijks uitgereikt aan het beste circulair interieur of product design met de volgende 4 indicatoren: ecologische impact, economische belangen, behoud van waarde en transitiepotentieel. 

Heeft u vragen over deze award uitreiking, of wilt volgend jaar meedoen?

Stuur dan een mail naar tessa@desko.nl o.v.v. Circulair Design Award of telefonisch 020 - 480 10 20