Nieuws

Winkelnieuws

Datum toevoeging: 19-05-2015 Desko succesvol voorbeeld van MKB-bedrijf

 

'We brengen geen afval naar de vuilstort'

 

Tot midden jaren negentig was tapijtgigant Interface een aardolieverslindend bedrijf, onder meer door toepassing van nylon, dat wordt gemaakt met stoffen die uit aardolie zijn gewonnen. Geïnspireerd door de ideeën van milieuactivist en ondernemer Paul Hawken openbaarde zich voor Ray Anderson, de oprichter van Interface, een 'totaal ander wereldbeeld'. Hij wilde een cyclisch systeem nastreven geïnspireerd op de natuur, waar afval van planten door andere organismen als voedsel wordt gebruikt. 'In een gezond milieu keert alles weer terug naar waar het begon, in een nieuwe generatie planten.' Anderson lancdeerde daarom 'Mission Zero'waarin de ecologische voetafdruk van Interface nul moet zijn.

 

De huidige praktijk toont aan dat relatief eenvoudige successen te boeken zijn met producten met een middellange levensduur, al is niet elk product geschikt voor hergebruik. Michel Schuurman, programmamanager circulaire economie van MVO Nederland: 'Van producten met een zeer lange levensduur, bijvoorbeeld sluisdeuren, is heel moeilijk in te schatten of dat materiaal over zestig, zeventig jaar nog functioneert. Of asbest: Dertig jaar geleden vonden wij dat mooi bouwmateriaal. Je moet er nu niet aan denken dat je er "eigenaar" van was gebleven'. Veel producten en grondstoffen zijn wel geschikt voor hergebruik. 1 van de 3 succesvolle voorbeelden van MKB-bedrijven is Desko kantoormeubelen.

 

Desko in Amsterdam levert naast nieuwe producten van diverse merken ook tweedehands hoogwaardig kantoormeubilair. Procducten van Ahrend of Gispen - het maakt niet uit - Desko haalt de producten uit de markt en geeft het een tweede of derde leven.

 

Artikel: Grondstoffen hergebruik

 

Bron: Financieel dagblad