Nieuws

Winkelnieuws

Datum toevoeging: 20-06-2014 Desko Kantoormeubelen sponsort de ARC14 Stoelontwerpprijs en juicht creatieve inzendingen toe

Ontwerpprijs ARC14 Stoelontwerp gericht op innovatief hergebruik van een kantoorstoel

 

Het jaarlijkse initatief van de Architect, de ARC Awards,  is weer van start gegaan. ARC14 biedt wederom een podium voor het allerbeste werk in architectuur, interieurarchitectuur en stoelontwerp. Wij als kantoorinrichters van de toekomst zijn trots dat wij de ARC14 Stoelontwerpprijs sponseren en daarmee participeren in de ontwikkeling van revitaliseren van kantoormeubelen. Dit jaar staat er een interessante opdracht centraal: revitaliseer een gebruikte kantoorstoel. Ontwerpers kunnen tot en met 5 september hun creatie realiseren en inleven bij Desko Kantoormeubelen in Amsterdam.

 

 

 

De opdracht


Verstandiger omgaan met deze planeet is een must voor iedere architect. Het centraal stellen van duurzaamheid en een andere kijk op de hedendaagse maatschappij  eist van ontwerpers een nieuwe kijk op het gebruik van materiaal en producten. Dit jaar staat de ARC14 Stoelontwerp daarom in het teken van  hergebruik en revitalisatie vcan een bureaustoel. Weet jij hoe je een oude gebruikte bureaustoel kunt tranformeren tot een moderne kantoorstoel met een verrassende uitstraling? Laat dan je visie en kundigheid los op een gebruikt exemplaar en probeer deze niet te overspuiten of downcyclen, maar er echt iets aan toe te voegen. We vragen je dan ook om een of meerdere gebruikte exemplaar om te toveren tot een perfect werkend prototype dat zo zou kunnen worden gebruikt in een hedendaags kantoor. Hou daarbij de filosofie van de circulaire economie in het achterhoofd:

 

"De circulaire economie is een economisch systeem dat bedoeld is om herbruikbaarheid van producten en grondstoffen te maximaliseren en waardevernietiging te minimaliseren. Anders dan in het huidige lineaire systeem, waarin grondstoffen worden omgezet in producten die na verbruik worden vernietigd."


(Bron: MVO Nederland)

 

Vergeet dus niet om onderwerpen als ergonomie, duurzaamheid en brandveiligheid een grote rol te geven. Al je inspanning zal niet voor niks zijn, het beste ontwerp ontvangt namelijk de ARC14 award, wordt gepubliceerd in het speciale nummer van de Architect en er gaat samen met Desko worden gekeken of het model in productie kan worden genomen. Als het komt tot een daadwerkelijke productie, dan ontvangt de ontwerper een vooraf overeengekomen percentage per verkochte stoel. De inzending blijft het geestelijke eigendom van de maker. Let even op de eisen wat betreft de inzending.

 

De inzending moet bestaan uit een fysiek prototype dat als basis een gangbaar model bureaustoel heeft. Het prototype moet vergezeld gaan van een bondige presentatie van het ontwerp op maximaal drie bladen A3 formaat waarin wordt uiteengezet:

 

-inschrijven voor ARC14 Stoelontwerp kan tot en met 1 augustus 2014 via klik hier

-wat de uitgangspunten waren voor het ontwerp

-welke stoel als uitgangspunt is genomen en waarom

-een beschrijving van de eigenschappen, de potenties en de karakteristieken van het ontwerp. Specifiek wordt gevraagd om naar aanleiding van het ontwerp -een visie te formuleren op hergebruik van bestaande stoelen in de circulaire economie

-visualisaties van het ontwerp

 

De fysieke prototypes moeten uiterlijk de laatste dag van de inzendingstermijn (5 september) worden ingeleverd bij Desko, Herwijk 12 te Amsterdam. Na de uitreiking van de prijs dienen de prototypes hier weer opgehaald te worden.

 

Op donderdag 27 november zal de winnaar bekend worden gemaakt op ARC14 in De Kuip -Maasgebouw Rotterdam van stadion De Kuip