Nieuws

Winkelnieuws

Datum toevoeging: 04-05-2016 Desko is samenwerkingspartner van Finch Buildings

 

Woensdag 11 mei lanceert Finch Buildings officieel haar eerste modulaire bouwsysteem op FabCity. 

De tijdelijke zelfvoorzienende stad die is verrezen op de kop van het Java eiland in Amsterdam.

Desko versterkt het concept op gebied van verlichting en interieur.

 

Persbericht – Finch Buildings


Nieuwe standaard in de bouw

Finch Buildings opent haar eerste gebouw op 11 mei 2016

 

AMSTERDAM

Met een aanpasbaar en stapelbaar product van massief hout zet Finch Buildings een nieuwe standaard in de bouw. De modules van Finch Buildings zijn aan te passen aan het gebruik en kunnen onder meer dienen als studentenwoningen, (mantel-) zorgwoningen, hotels, huisvesting voor statushouders en als zelfstandige appartementen voor starters.

Door de vluchtelingenstroom in Europa wordt tijdelijke huisvesting steeds urgenter.

Het modulaire bouwsysteem is zowel tijdelijk als permanent inzetbaar en in zijn geheel circulair. Er hoeft dus niet voor laagwaardige oplossingen gekozen te worden die bijvoorbeeld over 10 jaar gesloopt moeten worden. Mochten de modules over 50 jaar niet meer als zodanig bruikbaar zijn dan kunnen de toegepaste materialen worden hergebruikt, zo behouden de grondstoffen hun waarde.

Op verschillende plekken in Nederland én in het buitenland zijn projecten van Finch Buildings in ontwikkeling.

 

Zo aanpasbaar als Lego

De gebouwen van Finch Buildings zijn eenvoudig én goedkoop te verplaatsen, ze kunnen over de weg worden getransporteerd. Omdat de modules 'plug and play' zijn, kunnen ze na verloop van tijd worden gekoppeld of ontkoppeld om zo grotere of kleinere gebouwen of ruimten te creëren. Elke module heeft zijn eigen voorzieningen, zoals een keuken, sanitair en meterkast. De modules zijn uitwisselbaar. Dus of een module alleen in het bos staat of onderdeel is van een gebouw van 360 modules maakt geen verschil. Puur op basis van de draagkracht van het hout is het mogelijk om gebouwen van vijf lagen hoog te maken.

 

Duurzaam

Om klimaatverandering een halt toe te roepen is een vermindering van wereldwijde CO2-uitstoot een vereiste. “Dat begint bij de vastgoedsector: gebouwen zijn verantwoordelijk voor maar liefst 36% van alle CO2-uitstoot. Door onze modules volledig carbon positief te maken, dragen we bij aan een oplossing” aldus Jurrian Knijtijzer oprichter van Finch Buildings. De carbon positieve constructie is slechts een klein deel van Finch’s inspanningen om de wereld duurzamer te maken. “De modules zijn nagenoeg compleet circulair; alles is ontworpen met een nieuw leven in gedachten en kan gere- of geupcycled worden”. De modules zijn volledig elektrisch en hebben geen gasaansluiting. Bovendien wordt er in de modules alleen met elektriciteit gewerkt die opgewekt wordt uit duurzame bronnen zoals zonnepanelen.

Gezond

“De bouw van de modules uit massief hout, in plaats van chemische materialen zoals gipsplaten en beton, heeft voordelen", aldus Knijtijzer. "Een daarvan is dat het leefklimaat aanzienlijk gezonder wordt, onze gebouwen hebben bijvoorbeeld geen last van problemen zoals schimmel- en toxinevorming".

Design

Knijtijzer: "Focussen op waarden zoals flexibiliteit en duurzaamheid betekent niet dat het design minder relevant is. Het tegendeel is waar. Door onze gevarieerde doelgroep, van zakenman tot student, moet het ontwerp aantrekkelijk zijn voor elk van hen." Ze zijn erg ruim en licht van binnen door onder andere een binnenhoogte van 2 meter 80.

 

Opening

Woensdag 11 mei lanceert Finch Buildings officieel haar eerste modulaire bouwsysteem op FabCity. De tijdelijke zelfvoorzienende stad die is verrezen op de kop van het Java eiland in Amsterdam. De pers is uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn of alvast een kijkje te komen nemen.

Anne-Marie Rakhorst, ondernemer, investeerder, adviseur en publicist op het gebied van duurzaamheid. Onder andere als initiatiefnemer en eigenaar van het onafhankelijke contentplatform Duurzaamheid.nl en Oscar Kneppers, oprichter van de Amsterdamse startup accelerator Rockstart zullen het gebouw openen. Daarnaast zal Finch Buildings ook haar samenwerkingspartners het podium geven om de laatste innovaties op het gebied van duurzaam en comfortabel wonen te tonen.

FabCity

FabCity is onderdeel van het ‘arts & design programme’ Europe by People, dat het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie een gezicht in de stad geeft. Het initiatief FabCity roept op tot een nieuw stedelijk model voor lokale, productieve en wereldwijd verbonden zelfvoorzienende steden. Finch Buildings past naadloos bij deze doelstelling en exposeert hier haar eerste modules.

Finch Buildings

De bedrijfsnaam Finch Buildings is afgeleid van de vinken (finches) die Charles Darwin op de Galapagos-eilanden ontdekte. Deze vogels hebben zich weten aan te passen aan de verschillende omstandigheden in hun leefomgeving. Onze gebouwen zijn net als de vinken altijd aangepast aan het gebruik en plek.

De vier belangrijkste kernwaarden van Finch Buildings zijn: aanpasbaarheid, duurzaamheid, gezondheid en modern design.

Partners

Finch Buildings laat de houten woonmodules produceren bij De Groot Vroomshoop groep, een onderdeel van Volker Wessels. Het specialisme en de mogelijkheden van de fabriek stellen Finch Buildings in staat om de productie in grote aantallen en in een tempo van twee per dag te kunnen realiseren. Verder werkt Finch Buildings samen met tal van partners die het concept versterken op het gebied van duurzaamheid, smart home technologie, zonnepanelen, verlichting en interieur.