Nieuws

Winkelnieuws

Datum toevoeging: 01-02-2016 Desko als praktijkvoorbeeld in de nieuwe Circulaire Economie Guide van de ABN AMRO Bank.

ABN AMRO lanceert de Circulaire Economie Guide om bedrijven te helpen een business case op te stellen waarmee ze versneld de overgang naar de circulaire economie kunnen maken. Deze handleiding brengt in kaart welke stappen nodig zijn om bedrijfsmodellen en productieketens aan te passen aan een nieuw economisch model waarin afval niet bestaat, grondstoffen steeds worden hergebruikt en bedrijven geen producten, maar diensten aanbieden. Om deze overgang te maken, moeten alle schakels in de productieketen met elkaar samenwerken.

 

Overgang naar circulaire economie in 14 stappen

In een circulaire economie bevinden materialen en grondstoffen zich in een continue stroom en bestaat er in feite geen afval. Veel bedrijven staan voor de uitdaging hoe zij de omschakeling naar dit economische model kunnen maken. De ‘Circulaire Economie Guide’ zet de grondbeginselen van de circulaire economie uiteen, geeft concrete handvatten en brengt op basis van 14 vragen in kaart hoe bedrijven een goede business case kunnen opstellen. Zo leren zij op basis van de levenscyclus van producten concrete stappen te zetten: van ontwerp en materiaalkeuze en van productie tot gebruik en hergebruik. Dit wordt geïllustreerd met inspirerende voorbeelden van koplopers in de circulaire economie, zoals Desko kantoorinrichter van de toekomst.

 

Desko is gespecialiseerd in het opwaarderen en herproduceren van gebruikte kantoormeubelen, daarnaast herproduceren ze meubelen door onderdelen een compleet nieuwe functie te geven. Zo doet een oude archiefkast dienst als bank. Een gebruikte bureaustoel, type ahrend 220, waarbij de stof is versleten, heeft nog een verkoopwaarde van ongeveer 25 euro. Het opwaarderen van de stoel kost desko 60 euro. Hiervoor wordt de stoel hergestoffeerd, gereinigd, het onderstel wordt herspoten en de stoel wordt gecontroleerd op functionaliteiten. Een opgewaardeerde ahrend 220 bureaustoel heeft daarna, via de verkoopkanalen van Desko, een verkoopwaarde van ongeveer 200 euro. naast economische waarde levert deze aanpak ook milieuwinst op. Desko berekende de milieu-impact voor het bureau ‘duo Slinger’ wanneer deze na de eerste verkoop tot twee keer toe wordt opgewaardeerd. dit levert forse milieuwinst op ten opzichte van het produceren van drie nieuwe bureaus: maar liefst 61% besparing op materiaal en een 62% lagere Co2-voetafdruk.

De bank adviseert niet alleen haar klanten 100 % duurzaam te zijn. De bank is zelf ook goed bezig. De ABN AMRO bank vindt het belangrijk om binnen de bank op een andere wijze naar de invulling van kantoormeubilair te kijken.

Desko heeft onlangs de ABN AMRO Bank in Amsterdam voorzien van een volledig circulaire inrichting. De eerste 190 medewerkers mogen al trots zijn op hun circulaire werkplek!

Nieuwsgierig? Klik hier om de volledige Circulaire Economie Guide te lezen.